Vasa Orden av Amerika

En svensk-amerikansk vänskaps- och kulturorganisation

Logen Skåne nr 570 - Malmö, Sweden

2015-11

Tillbaka till menysida år 2015 eller vidare till 2015-12

Skåneglimten nr 7-2015

Kallelse till logemöte den 6 november 2015

Kulturledarens text i Vasa Nytt nr 1-2016

Denna novemberfredag samlades 28 syskon som vanligt i ODD Fellow-lokalerna på Engelbrektsgatan 20 i Malmö. Ingen dimma syntes så långt ögat nådde vid transporten mot Malmö. En klar och fin fredagskväll.

O Br Åke Sjöstrand öppnade mötet och hälsade alla välkomna och mötet inleddes ritualenligt, med efterföljande diskussioner om protokolluppläsande och utrymningssamlingar. Ett härligt möte där medlemmarna var engagerade.

Kulturledaren berättade denna kväll om mannen för dagen nämligen Gustav II Adolf barnbarn till Gustav Vasa kungen som är ursprunget till vår Ordens namn. Gustav Adolfs-dagen firar vi med flaggning och så äter vi kanske också hans bakelse. Vidare berättade KL Sy Gunnel om Vasaemblemets symbolik, V O för Vasaorden, Malteserkorset som från första början var sjukhjälpsorganisation, Kransen ett minnesmärke för många modiga och ädla män och kvinnor som har gett Sverige ett hedersamt namn över hela världen, Kärven som ett tecken för sammanhållning, Färgerna rött-vitt-blått de Amerikanska färgerna. Formgivningen av emblemet är gjort av en svensk man, C W Malmquist, född i Värmland 1861 som emigrerade till Amerika vid 21 års ålder.

O Br Åke bad CM-paret att föra Br Åke Netterheim till altaret där han fick mottaga en födelsedagsblomma. En av våra traditioner i Logen är att uppvakta våra medlemmar när de uppnått en aktvärd åldersgräns och det är en nolla efter.

Efter mötet och maten kom ”En vikingafamilj och berättade om hur det var att leva på vikingatiden”. Vi fick höra om allt från maten till bosättningsproblemen. Infrastruktur var inte uppfunnet. Vikingarna skapade sina egna vägar. Våra gästande Vikingar, (får ej förväxlas med kasebandet Vikingarna) både berättade och sjöng mycket trevlig för oss. Småvikingarna som var med blev trötta och somnade, helt vikingaenligt, vid mammas fötter tills någon modern Vasabroder lyfte upp barnet och såg till att det fick ligga skönt i en stol. Ett mycket intressant och trevlig föredrag av en Vikingafamilj som lägger mycket ideell kraft i Vikingabyn vid Foteviken.

Lotterier och många glada vinnare avslutade kvällen, återigen i den trevliga Malmö-logen.

KL GHD